Prenatális - fejlődés

Magzatkori (DIA-pozitív) Stresszoldás

Mikrokimérizmus - az anya és a magzat sejteket cserél egymás közt

2016. szeptember 28. 08:34 - Horváth Edina

Ismert jelenség az úgynevezett mikrokimérizmus, amikor az anya és a magzat sejteket cserél egymás közt, majd a sejtek évekig túlélnek a másik testben is. Egereknél már kimutatták, hogy akár az anya agyába is bejuthatnak az utód sejtjei, arra azonban most először találtak bizonyítékot amerikai kutatók, hogy ez lehetséges az ember esetében is.

adn_1.jpg

A seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársai 59 nő agyát elemezték, akik 32 és 101 éves koruk között haltak meg. Az Y-kromoszómára jellemző genetikai jegyeket kerestek, mert az ilyeneket hordozó sejtek a nők fiaitól származhattak. Összesen 37 nő agyának több területén bukkantak rá az Y-kromoszóma nyomaira. A legidősebb nő, akinél megtalálták a - feltételezés szerint - fiától származó sejteket, 94 éves volt, tehát a hatás igen hosszú ideig fennmaradhat. A mikrokimérizmus anya és lánya között is előfordulhat, ezt azonban a rendelkezésre álló genetikai módszerekkel nem tudták volna kimutatni, ezért kutakodtak az Y-kromoszóma után.

Az agy-vér gátként ismert védelmi rendszer a vérben keringő gyógyszerek és kórokozók közül sokat távol tart az agytól, megakadályozza bejutásukat. A várandósság azonban abban is más állapotot jelent, hogy ekkor a szokásosnál átjárhatóbbá válik az agy-vér gát, ami megmagyarázhatja, hogy miként jutnak be a magzat sejtjei az anya agyába.

William Chan kutatásvezető és csoportja szerint jelenleg nem tudnak választ adni arra, hogy az agyi mikrokimérizmus előnnyel vagy hátránnyal jár-e. A tanulmányba bevontak száma túl kicsi volt ahhoz, hogy statisztikai következtetéseket vonhassanak le belőle, noha gyakoribb volt az Alzheimer-kór azoknál a nőknél, akik agyában nem találtak Y-kromoszómát tartalmazó sejteket.

Korábbi kutatások azt sugallták, hogy a magzati sejtek jelenléte csökkentheti a mellrák kockázatát, de növelheti a vastagbélrák és egyes autoimmun betegségek rizikóját - idézte a tanulmányt a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

1286562581751788.jpeg

__________________________________________________________________________________________

Veled mi történt a magzati létben?

Magzatkori (DIA-pozitív) Stresszoldás

Stressz kezelés a gyökerektől

JELENTKEZÉS ÉS RÉSZLETEK

 Bio-energetikai stressz oldó módszer, mely azoknak a mindennapi kellemetlen érzéseknek az elengedésében nyújt segítséget, amelyeknek gyökerei egészen a születés előtti időben, a magzati létben alakultak ki.
(egyéni kezelés felnőtteknek, kismamáknak)

 Kapcsolat

Horváth Edina

+ 36 30 428 74 83

Helyszín: 1076 Budapest Péterfy Sándor u. 40.  1/5  (8kapucsengő)

(Keleti pályaudvartól 5 percre)

Szólj hozzá!

A magzat sejtjei egy életre megmaradnak az anyában

2016. szeptember 28. 08:25 - Horváth Edina

Az anyai szervezetben megtelepedő magzati sejtek három típusát azonosították amerikai kutatók. A terhesség alatt az anya szerveibe kivándorló, és ott akár az anya élete végéig megmaradó sejtek azonosítása segítheti egyes terhességi komplikációk vizsgálatát.

Nem csak az anyák érzik úgy, hogy a gyerekük örökké szerves részük marad - ez a szó szoros értelmében így van. Minden nő szervezetében, aki valaha terhes volt, élete végéig megmaradnak összes valamikori magzatának egyes sejtjei.

A terhesség alatt a méhlepényen átjutó sejtek gyakran megtelepednek az anya szerveiben, a tüdőben, a bőrben, a belekben, az erekben, sőt az agyban is. A "gazdát cserélt" magzati sejtek eredetének és jellemzőinek jobb megértése fontos lehet az anya hosszú távú egészsége szempontjából.

Korábbi kutatások szerint a magzati sejtek például részt vehetnek az anya sérült szöveteinek helyreállításában, a sebek gyógyulásában, vagy akár új agyi idegsejtek létrehozásában, és megvédhetik az anyát a rák egyes fajtáitól és autoimmun betegségektől. Kevésbé szerencsés találkozás esetén viszont tumor-őssejtként viselkedhetnek vagy megtámadhatják az anya szöveteit.

leukemia.jpg

Ezért sikeresebbek az anyából a gyerekbe történő szervátültetések

A Tufts Orvosi Központ kutatói a magzati sejtek három típusát azonosították a terhesség késői időszakában lévő egerek tüdejében. A Biology of Reproduction című szaklapban közölt kutatásban nyilvános adatbázisok segítségével 80 magzati sejt génállományát elemezték. Két különböző elemző módszer kombinálásával a kivándorolt magzati sejtek között a méhlepényből származó trophoblast-sejteket, kötőszöveti (mesenchymalis) őssejteket és immunsejteket azonosítottak. 

A kutatók feltételezik, hogy az anya vérében keringő magzati sejtek szerepet játszanak abban, hogy az immunrendszer tolerálja a - számára idegen - magzati szöveteket, ne indítson ellenük támadást. (E védelemnek köszönhető az is, hogy az anyából a gyermekbe történő szervátültetések sokkal sikeresebbek, mint az apa és gyermeke közöttiek.)

A kutatócsoport reményei szerint az "áttelepült" sejtek jobb megismerése segítheti olyan terhességi komplikációk - például a terhességi magas vérnyomás (preeklampszia) - vizsgálatát, amelyekben szerepet játszik az immunológiai tolerancia hiánya.

Forrás:http://www.origo.hu/egeszseg/terhesseg/20120606-az-anyaban-elete-vegeig-megmaradnak-gyermekei-sejtjei.html

Veled mi történt a magzati létben?

Magzatkori (DIA-pozitív) Stresszoldás

Stressz kezelés a gyökerektől

JELENTKEZÉS ÉS RÉSZLETEK

 Bio-energetikai stressz oldó módszer, mely azoknak a mindennapi kellemetlen érzéseknek az elengedésében nyújt segítséget, amelyeknek gyökerei egészen a születés előtti időben, a magzati létben alakultak ki.
(egyéni kezelés felnőtteknek, kismamáknak)

 Kapcsolat

Horváth Edina

+ 36 30 428 74 83

Helyszín: 1076 Budapest Péterfy Sándor u. 40.  1/5  (8kapucsengő)

(Keleti pályaudvartól 5 percre)

Szólj hozzá!

A stresszhormonok terhesség alatti magasabb szintje ronthatja a gyermek későbbi problémamegoldó és figyelmi képességeit

2016. szeptember 27. 16:12 - Horváth Edina

A sokat idegeskedő kismamák gyermekei később rosszabb problémamegoldó és koncentrációs képességgel, valamint gyengébb nyelvi képességekkel jellemezhetőek – írja a New York-i Rochester Egyetem kutatóinak új tanulmánya. A cikk igazi újdonsága azonban nem ez, hanem az a felismerés, hogy a megfelelő törődéssel a szorongósabb anyák is ellensúlyozhatják a magzati stressz agyfejlődésre gyakorolt negatív hatásait.

Az emberi magzatok esetében ez a kutatás nyújtja az első közvetlen bizonyítékot arra, hogy a stresszhormonok terhesség alatti magasabb szintje ronthatja a gyermek későbbi problémamegoldó és figyelmi képességeit. A mellékvesekéregben termelődő kortizol – köznapi nevén a stresszhormon – olyankor szabadulhat fel nagyobb mennyiségben a kismama szervezetében, amikor hosszabb ideig túlságosan kimerültnek érzi magát. A magzati korban minket érő hatások későbbi lehetséges következményeivel az utóbbi időben számos tanulmány foglalkozott, a stressz hatásait azonban ilyen részletességgel még egyszer sem vizsgálták meg.

videohoz_5.jpg

Thomas O’Connor és munkatársai 125 olyan kismamát választottak a felméréshez, akik átlagosan tizenhét hetes terhesek voltak. A kutatók mindenkinél megmérték a magzatvízben található kortizol szintjét. Később, amikor a babák 17 hónaposak lettek, a gondolkodásbeli képességeket vizsgáló feladatokat végeztettek el velük: a gyermekek ennek során kirakósjátékokat raktak össze, továbbá olyan feladatokat kellett megoldaniuk, amelyek a nyelvi és figyelmi képességekről nyújtottak információkat a kutatóknak.

Megvizsgálták továbbá az anya-gyermek kapcsolat minőségét is: ehhez az úgynevezett “idegen helyzet” tesztet választották, amellyel lemérhető a gyermek anyához való kötődése. Ezt ebben az esetben két típusra egyszerűsítették le, a biztonságosan és a nem biztonságosan kötődő csoportra, annak alapján, hogy a gyermek hogyan reagált az anya eltávolodására, majd újbóli közeledésére.

Biztonságos és nem biztonságos kötődés

A biztonságosan kötődő gyermekek nagy érdeklődéssel fedezik fel környezetüket akkor, ha az anya a közelükben van, emellett elszomorodnak akkor, ha az anya eltávolodik tőlük. Anyjuk visszatérésekor azonban kimutatják, hogy mennyire örülnek neki. A nem biztonságosan kötődő gyermekek ezzel szemben kevésbé kíváncsiak, ha pedig anyjuk magukra hagyja őket, láthatóan erősen szorongani kezdenek. Nem mutatnak azonban örömöt akkor, amikor édesanyjuk visszatér hozzájuk, visszautasítva ezzel az anya gyengéd közeledését.

A nem biztonságosan kötődő gyermekcsoportban sikerült kimutatni, hogy azok a gyermekek, akiknek anyja magas méhen belüli stresszhormon-szinttel volt jellemezhető, több feladatban is gyengébben teljesítenek. A 17 hónapos gyermekek az alacsony kortizol-szintű anyák gyermekeinél nagyobb valószínűséggel értek el rosszabb teljesítményt a problémamegoldó feladatokban, emellett rövidebb ideig tudtak egy dologra koncentrálni. Nyelvi képességeik szintén gyengébbnek bizonyultak a kisebb méhen belüli stresszel jellemezhető társaikénál – olvasható a LiveScience beszámolójában.

A magas stresszhormon-szinttel összefüggésbe hozott gondolkodásbeli problémák ezzel szemben egyáltalán nem jelentkeztek azoknál a gyermekeknél, akiket az anyához való biztonságos kötődés jellemzett. Ebből a kutatók szerint az következik – és ez a tanulmány igazán új felismerése – hogy a megfelelő gondoskodás képes ellensúlyozni a magzati stressz miatt elszenvedett agyfejlődési hiányosságokat. “Gyermekünk agya lassabban fejlődhet akkor, ha a méhben túlzott stressznek van kitéve, a kellő odafigyeléssel azonban kiküszöbölhetjük a gyermek esetleges lemaradásait” – mondta O’Connor.

“Magzati programozás”

Az eredmények összhangban vannak az elmélettel, amely szerint a méhen belüli események hosszú távon is befolyásolhatják a gyermek fejlődését és egészségét. A korábbi kutatásokból például kiderült, hogy a kismama étrendje hatással lehet a gyermek későbbi betegségeinek kockázatára: ezek közé tartoznak a szívbetegségek, a cukorbetegség és az elhízás. Egy másik új, egereket vizsgáló tanulmányban a kutatók azt is kimutatták, hogy az anyák terhesség alatti étrendje a magzatok génműködését is kimutathatóan befolyásolja. Az összefüggés feltehetően az emberekre is érvényes, bár ezt eddig még senki sem vizsgálta meg.

A mostani kutatás egyik hiányossága, hogy a szakemberek egyelőre nem tudják megmondani, pontosan honnan származtak a méhen belüli stresszhormonok. Lehetséges, hogy a magas kortizolszint a túlzottan szorongó anyák szervezetéből került a magzatvízbe, de az is elképzelhető, hogy a hormon közvetlenül a magzatokból választódott ki.

A kutatók további vizsgálatokat terveznek annak megállapítására, hogy a most megfigyelt hatások a gyermekek későbbi életkorában is kimutathatóak-e. Ehhez tovább fogják követni a most megvizsgált gyermekeket, majd hatéves korukban újra megismétlik velük az említett teszteket. A kutatást egy további eszközzel is ki fogják egészíteni: modern képalkotó eljárásokkal az agyműködésről is felvételek készülnek majd, amiken várhatóan pontosan láthatóak lesznek a gyermekek agyfejlődési különbségei.

Az eredeti tanulmány a Biological Psychiatry című folyóiratban jelent meg.

Magzatkori (DIA-pozitív) Stresszoldás

Stressz kezelés a gyökerektől

JELENTKEZÉS ÉS RÉSZLETEK

 Bio-energetikai stressz oldó módszer, mely azoknak a mindennapi kellemetlen érzéseknek az elengedésében nyújt segítséget, amelyeknek gyökerei egészen a születés előtti időben, a magzati létben alakultak ki.
(egyéni kezelés felnőtteknek, kismamáknak)

 Kapcsolat

Horváth Edina

+ 36 30 428 74 83

Helyszín: 1076 Budapest Péterfy Sándor u. 40.  1/5  (8kapucsengő)

(Keleti pályaudvartól 5 percre)

Foráás:http://gendiagnosztika.hu/szuloi-odafigyelessel-kivedheto-a-magzati-stresszartalom/

Szólj hozzá!

Az apák szervezete is reagál - hormonálisan - a gyermeke születésére!

2016. szeptember 15. 15:45 - Horváth Edina

Az apa szervezete hormonálisan is reagál a gyermeke születésére.

"Az anya testében zajló drámai változások folyamatosan figyelmeztetik és szembesítik a nőt várandósságával, biológiai és lélektani tekintetben is segítik a gyermekre való ráhangolódását.

Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a férfiakkal ezzel szemben nem történik semmi, passzívan nézik végig a párjukon végbemenő változásokat, vagy kívül maradnak a folyamaton.

Újabb kutatások arra hívták fel a figyelmet, hogy a várandósság és szülés idején az anyákhoz hasonlóan jelentős hormonális és viselkedésbeli változások zajlanak a férfiakban is: megemelkedik például prolaktin- és kortizolszintjük, lecsökken tesztoszteronszintjük (Storey és mtsai, 2000). Mindezek a változások előkészítik a férfiakat arra, hogy ott maradjanak az anya mellett, és utódjaikat az anyákhoz hasonló odaadással gondozzák. Evolúciós tekintetben ez rendkívül fontos szempont, hiszen az emberi újszülött olyan magatehetetlenül jön a világra, hogy életben maradásához és felnövekedéséhez mindkét szülő odaadó gondoskodása szükséges.

minnesota-birth-photography-026_pp_w675_h449.jpg


A férfiak lelki szempontból is átélik a változást, számos belső konfliktust oldanak meg a kilenc hónap alatt. A párkapcsolatok első komoly próbája is általában a gyerekvárás, a gyerekszületés és a szülővé válás, a családdá alakulás folyamata. A gyermek várása, születése megváltoztatja a kapcsolat dinamikáját, és a kizárólagos egymásra figyelés helyett a megszületendő, majd világra jött kisgyerekre összpontosul a pár és a család minden figyelme, és jelentősen átszervezni, újraértelmezni kényszerülnek a családi működés számos vetületét."
Minden szempontból nagy volumenű változás történik a pár életében: Férfiből apa lesz, a nőből anya, a párból szülők.

Forrás: Génektől a társadalomig: A kora gyermekkori fejlődés színterei
http://mek.oszk.hu/14800/14803/14803.pdf

 

Magzatkori (DIA-pozitív) Stresszoldás

Stressz kezelés a gyökerektől

JELENTKEZÉS ÉS RÉSZLETEK

 Bio-energetikai stressz oldó módszer, mely azoknak a mindennapi kellemetlen érzéseknek az elengedésében nyújt segítséget, amelyeknek gyökerei egészen a születés előtti időben, a magzati létben alakultak ki.
(egyéni kezelés felnőtteknek, kismamáknak)

 

Legyél te az első, aki értesül az új pre- és perinatális témájú cikkekről, ide kattintva jelentkezhetsz!

 Kapcsolat

Horváth Edina

+ 36 30 428 74 83

Helyszín: 1076 Budapest Péterfy Sándor u. 40.  1/5  (8kapucsengő)

(Keleti pályaudvartól 5 percre)

 

Szólj hozzá!

Mi történik azoknak a magzatoknak a sejtjeivel az anya szervezetében, akik nem születnek meg?

2016. szeptember 12. 20:57 - Horváth Edina

Hosszú ideig eléldegélnek az elhalt magzatokból származó, magukat újratermelő idegen sejtek a női szervezetben – erre jutott egy jó nevű amerikai kutatóintézet. Igen valószínű, hogy ezek a felelősek bizonyos, szinte kizárólag nőket sújtó betegségekért. A kutatások viszont még az elején tartanak, így a genetikusok, az orvosok nincsenek tisztában a jelenség valós következményeivel.

Fetus_Week_07_E-636_copy.jpg

A nők jelentős hányadában találtak Y-kromoszómát tartalmazó sejteket amerikai kutatók, holott ez elvileg lehetetlen: a nőkben két X, míg a férfiaknál egy X és egy Y kromoszóma hordozza az ivart meghatározó géneket. A tudósok szerint egy fiúgyermekkel való várandósság eredményeképp maradhatnak az anyában Y-kromoszómák, ugyanakkor a Fred Hutchinson Cancer Center kutatói olyan nők egyötödében is találtak férfi DNS-t, akik sosem szültek fiút.

A jelenség oka is hátborzongató – legalább is azok számára, akik nem ismerik a jelenség biológiai hátterét. Klujber Valéria genetikus szerint arról van szó, hogy a korábbi magzatok megmaradhatnak sejtcsomók formájában a nőkben. 

Az a nő, aki rendszeresen él nemi életet, és a partnerével nem védekeznek, akár minden hónapban megfoganhat. Egy-egy szeretkezés alkalmával a női szervezetbe jutó több millió ondósejt igen szívós, akár napokig életképesek a számukra idegen környezetben. Az legtöbbször nem derül ki, hogy fogantatás történt, sok megtermékenyített petesejt ugyanis nem ágyazódik be, vagy ha mégis, nem tud továbbfejlődni. Ez a természetes szelekció lényege – mondja a genetikus. Hozzátéve, hogy a korábbi magzatok sejtcsomók formájában akár évtizedekig eléldegélnek bennünk, hiszen osztódással folyamatosan újratermelik magukat.

Idegen test

Az is kimutatható, hogy egy új terhesség esetén ezekből a sejtcsomókból átvándorolnak sejtek az aktuális magzatba – ha az megszületik, akkor a gyerekben lesznek ezekből az elhalt magzatokból, tehát a meg nem született testvéreiből származó gének.

Papp Zoltán genetikus, szülész-nőgyógyász professzor szerint a női szervezet számára a magzat – függetlenül attól, hogy milyen nemű – idegen test, hiszen ötven százalékban az apából származik, tehát egy idegen kromoszómaállományt hordoz. Épp ezért az anya szervezete sok esetben a fejlődő magzat ellen fordul, és kilöki magából.

Ez a terhesség korai szakaszában felszívódást, később vetélést eredményez. (Az, hogy nem lökődik ki minden egyes magzat, annak köszönhető, hogy az anya immunrendszere és a benne fejlődő magzat immunapparátusa „kiegyezik” egymással.) Ha egy fiúmagzatot viselő terhesség elhal, akkor abból minden esetben visszamaradnak férfi eredetű DNS-láncok is – mondja a szakember, hozzátéve, hogy a nőkben fellelhető Y-kromoszómák alapvetően három okra vezethetők vissza: kihordott terhességre, elhalt terhességre, és olyan kihordott terhességre, ahol ikerpár született volna, de a fiú magzat a terhesség korai szakaszában elhalt. Mint mondja, igen gyakori az ikerfogamzás (nagyjából minden ötvenedik), de az ikerpár egyik tagja az esetek felében a terhesség tizenkettedik hete előtt felszívódik.

Kóros reakciót válthat ki

Azt, hogy a soha meg nem született magzatok DNS-láncainak milyen hatásuk van a női szervezetre, még vizsgálják a kutatók. Mindkét általunk megkérdezett genetikus egyetért abban, hogy a jelenség erőteljes, akár kóros immunreakciót válthat ki, ami különféle betegségeket okozhat. Klujber szerint például az autoimmun betegségek – melyek lényege az, hogy a szervezet valamely saját része ellen termel antitestet – szinte csakis nőknél fordulnak elő.

Az autoimmun betegségek bármely szervet megtámadhatják, és kiütésektől kezdve légúti panaszokon át gyomorbántalmakig rengeteg kellemetlenséget okozhatnak, de olyan is előfordul, hogy az egész szervezet begyullad. Nincs bizonyíték, hogy a kis sejtcsomók az okozói betegségeknek, de erős a gyanú, hogy van összefüggés a két dolog között – mondja a szakember.

Hasonlóan vélekedik Kádár János belgyógyász-immunológus hozzátéve, hogy a legtöbb autoimmun betegség valóban sokkal nagyobb arányban fordul elő nőknél. Például az egyik legismertebb ilyen betegség, az SLE (szisztémás lupus erythematosus, vagy röviden lupus, ami az összes szervet támadhatja, nem ritkán egyszerre, és ha igazán felerősödik, életveszélyes is lehet) kilencszer gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál.  

Valamilyen haszna csak lehet

Persze vannak más elméletek is arról, hogy mi okozza az autoimmun betegségeket, de bizonyíték még egyikre sincs. Egyesek szerint veleszületett hajlam, mások szerint kórokozók a felelősek, de van olyan elmélet is, amely szerint a napsugárzásnak, illetve az ételeknek van szerepe a kialakulásában. Még nem alakult ki egységes vélemény az orvostársadalomban – mondta Kádár –, jelenleg egy sor okra visszavezethető, multifaktoriális betegségnek tartják a szakemberek.

Klujber szerint ugyanakkor kell, hogy legyen valamilyen evolúciós haszna annak, hogy ezek a ki nem fejlődött magzatok évekig, évtizedekig megmaradnak a nőkben, csak még nem tudjuk, mi ez a haszon. Mint mondja, a szervezetben nincsenek véletlenek.

FORRÁS: http://hvg.hu/instant_tudomany/20150812_A_sejtcsomok_tamadasa__evtizedekig_megma

Magzatkori (DIA-pozitív) Stresszoldás

A magzati létben gyökerező stresszek oldása

JELENTKEZÉS ÉS RÉSZLETEK

 Bio-energetikai stressz oldó módszer, mely azoknak a mindennapi kellemetlen érzéseknek az elengedésében nyújt segítséget, amelyeknek gyökerei egészen a születés előtti időben, a magzati létben alakultak ki.
(egyéni kezelés felnőtteknek, kismamáknak)

 

Legyél te az első, aki értesül az új pre- és perinatális témájú cikkekről, ide kattintva jelentkezhetsz!

 Kapcsolat

Horváth Edina

+ 36 30 428 74 83

Helyszín: 1076 Budapest Péterfy Sándor u. 40.  1/5  (8kapucsengő)

(Keleti pályaudvartól 5 percre)

 

Szólj hozzá!

Annie Murphy Paul: Mikor kezdődik a tanulás? Emlékszünk a magzati lét eseményeire?

2016. szeptember 07. 09:54 - Horváth Edina

Annie Murphy Paul előadása:

Mai témám a tanulás. És ebben a szellemben szeretnék Önöknek feltenni egy kérdést.Mehet? Mikor kezdődik a tanulás? Miközben ezen gondolkodnak, talán felvillan az előkészítő iskola vagy az óvoda első napja, amikor a gyerekek először kerülnek nevelők szárnyai alá. Vagy azt a totyogós korszakot idézik fel, amikor a gyerekek megtanulnak járni és beszélni, vagy éppen villával enni. Lehet, hogy találkoztak a “Nullától-Háromig” mozgalommal, amely szerint a tanulás szempontjából legfontosabb évek a legkorábbiak. És ezért a válaszuk a kérdésemre az lehet: A tanulás a születéskor kezdődik.

Nos, ma szeretnék ismertetni Önökkel egy elképzelést, ami meglepő lehet sőt, egyenesen valószerűtlen, de amelyet a pszichológia és a biológia legújabb bizonyítékai támasztanak alá. Életünk legfontosabb tanulnivalóinak egy részét már a születésünk előtt elsajátítjuk,még az anyaméh ölelésében. Tudományos újságíróként dolgozom. Könyveket és újságcikkeket írok. Mindemellett pedig anya vagyok. Ez a két szerepem találkozott egymással az “Eredet” című könyvemben. Az “Eredet” tudósítás egy izgalmas új terület frontvonaláról, amit “magzati eredetek”-nek nevezhetünk. Ez egy tudományos szakterület,ami körülbelül két évtizede bukkant fel, és azon az elméleten alapszik, hogy egészségünkre meghatározó módon hat az anyaméhben töltött első 9 hónap. Számomra ez az elmélet több volt, mint intellektuális érdekesség. Magam is várandós voltam miközben a könyvhöz szükséges kutatásaimat végeztem. És az egyik leginkább magával ragadó benyomás, amit a munka során szereztem, hogy már az előtt tanulunk a világról, mielőtt átlépnénk annak küszöbét.

Mikor először tartjuk kezünkben a gyermekünket azt hihetjük, hogy teljesen tiszta, mentes az élet hatásaitól, de valójában addigra már sokat alakítottunk rajta azzal a sajátos világgal karöltve, amiben élünk. Ma szeretnék megosztani Önökkel pár különleges tényt, amit tudósok tártak fel arról, hogy mit is tanul egy magzat, amíg a mamája pocakjában él.

Mindenek előtt megtanulják felismerni a mama hangját. Mivel a külvilág hangjainakkeresztül kell jutniuk az anya hasi szövetein, és a magzatot körülvevő magzatvízen, ezért az általa érzékelt hang, nagyjából a terhesség negyedik hónapjától kezdve, tompa és halk.Ahogy egy kutató megjegyezte hasonló lehet Charlie Brown tanárának hangjához a régi “Peanuts” rajzfilmben. De a várandós nő beszédhangja keresztülvibrál a saját testén sokkal érthetőbb formában érve el a magzatot. És mivel a magzat egész idő alatt vele van,rengetegszer hallja a hangját. Mikor a kisbaba megszületik, felismeri ezt a hangot és sokkal nagyobb figyelemben részesíti mint bárki másét.

Honnét tudjuk ezt? Az újszülöttek nem csinálnak sokmindent, de egyvalamiben kiválóak, mégpedig a szopásban. A kutatók ezt a tényt használták fel és szerkesztettek két gumi mellbimbót, amiknél ha a baba az egyikből szopik, akkor felvételről az anyja hangját halljaegy fejhallgatón keresztül, ha viszont a másikból, akkor egy idegen nő hangja szólal meg. A babák hamar megmutatták, az első mell választásával, hogy kit részesítenek előnyben. A tudósok arra is felfigyeltek, hogy a kisbabák szopómozgása lelassul amikor valami felkelti az érdeklődésüket, és újra felgyorsul, ha elkezdenek unatkozni. Ez alapján fedezték fel azt is, hogy ha az anya többször, hangosan felolvas egy részt Dr. Seuss “A macska – Le a kalappal” című művéből a terhesség alatt, akkor az újszülöttek emlékezni fognak az adott részre, mikor már a méhen kívül hallják. A kedvenc esetem ehhez hasonló, mikor kiderült, hogy egy kisbaba, akinek az édesanyja egy híres szappanopera részeit nézte a terhessége minden egyes napján, már akkor emlékezett a műsor főcímdalára, mikor megszületett. A magzat ezenfelül tanul arról a nyelvről is, amit a világ azon részén beszélnek, ahová születni fog.

Egy tavaly közölt tanulmány kimutatta, hogy a születéstől, a születés pillanatától az újszülöttek sírása követi az anyanyelvük hangsúlyozási szabályait. A francia gyerekek sírása emelkedő, míg a németeké ereszkedő hangnemben végződött, utánozva az adott nyelvre jellemző dallam sajátosságait. Nos, miért is lehet a magzati tanulás olyan hasznos?Elképzelhető, hogy a gyermek túlélését segíti elő. A születés pillanatától kezdve a gyermek leginkább annak a személynek a hangjára reagál, ami az őt leginkább védelmező személyhez köti: az édesanyjáéra. Ugyanez kihat a sírásra is, melynek hangja igazodik a mama nyelvéhez, ami tovább erősítheti a baba kötődését az anyához, és ami jó alapot adhat a babának ahhoz a fontos feladathoz hogy megtanulja, hogyan beszélje és értse mega saját anyanyelvét.

De nem csak a hangok azok, amikről a magzat a méhben tanul. Az ízek és szagok is ide tartoznak. A várandósság 7 hónapjára a magzat ízlelőbimbói teljesen kifejlődnek és a szaglószervi receptorok, amik lehetővé teszik a szaglást, szintén működőképesek. A terhes nő által felvett táplálék aromája bekerül a magzatvízbe, ami folyamatosan táplálja a magzatot. A kisbabák láthatóan emlékeznek és előnyben részesítik ezeket az ízeket,mikor kikerülnek a világba. Egy kísérlet során, egy csoport terhes nőt felkértek, hogy igyanak sok répalevet a terhességük utolsó harmada során, miközben egy másik csoportcsak vizet ivott. Hat hónappal később, a nők csecsemőit répalével kevert müzlivel kínáltákés figyelték az arckifejezéseiket miközben ettek. A répalevet ivó hölgyek gyermekei több répa-ízesítésű müzlit fogyasztottak, és a kifejezéseikből ítélve sokkal jobban is ízlett nekik.

A kísérletnek egy francia változatában amit a franciaországi Dijon-ban hajtottak végre, a kutatók azt találták, hogy azon anyák gyermekeinél, akik ételeit és italait ánizsos édesgyökérrel ízesítették a terhesség alatt érdeklődés mutatkozott az ánizs iránt életük első napján, majd újra, egy későbbi teszt során, életük negyedik napján is. Azok a babák, akik édesanyja nem evett ánizst a várandósága alatt, olyasmi reakciót mutattak, amit durván “Fúj!”-nak fordíthatnánk. Ez rámutat arra, hogy az anya révén milyen hatékonyan megtanulja a magzat, hogy melyek a biztonságos és jó ételek. Ismereteket szereznek a környező kultúráról, amihez csatlakozni fognak, mégpedig az adott kultúra legerősebb jellegzetességén, az ételen keresztül. Betekintést nyernek a kultúrájukra jellemző ízek és fűszerek világába még mielőtt megszületnének.

De kiderült, hogy a magzatok ennél fontosabb leckéket is megtanulnak. De mielőtt erre rátérnék, szeretnék tisztázni valamit, ami meglepő lehet. A magzati tanulás lehetőségekiválthatja a kísérletezési kedvet a magzat életének gazdagítására — például játszunk Mozartot neki fejhallgatón keresztül, amit a várandós pocakra helyezünk. De valójában a formálódás kilenc hónapja, ami a méhben zajlik ennél sokkal zsigeribb és fontosabb. A legtöbb dolog, amivel egy várandós nő a mindennapjai során találkozik: a levegő, amit belélegez, az étel és az ital, amit magához vesz, a kémiai anyagok, amiknek kiteszi magát, még az érzelmek is, amiket érez – valamilyen formában a magzatot is érintik. Azok a vegyes hatások érik, ugyanolyan egyedi és sajátos formában, mint a nőt magát. A magzat beépíti ezeket az anyagokat a saját testébe, a saját vérének és húsának részévé téve. És gyakran ennél több is történik. Ezeket az anyagi jellegű csomagokat feldolgozzamint információt, amit nevezhetnénk akár biológiai képeslapnak a külvilágból.

Szóval, amiről a magzatnak az anyaméhben tanulnia kell az nem Mozart Varázsfuvolája,hanem azok a válaszok, amiket a túlélés szempontjából kritikus kérdésekre kap. Egy bőséggel teli világba fog születni vajon, vagy szűkölködésbe? Védett helyre, biztonságba kerül vagy folyamatos fenyegetésekkel kell majd szembenéznie? Hosszú, gyümölcsöző életet fog élni, vagy rövid, zaklatottat? A várandós nő táplálkozása és stressz szintje fontos támpontokat nyújt az uralkodó állapotokról, mintha csak az ujjunkkal ellenőriznénk a széljárást. Az eredményül kapott előhangolása a magzat agyának és egyéb szerveinekrésze annak, ami rendkívüli rugalmasságot biztosít számunkra, képességet a boldogulásraa környezet óriási választékában, a vidéktől a városig, a tundrától a sivatagig.

Végezetül, szeretnék elmondani két történetet arról, hogyan tanítják az anyák gyermeküket a világról, még születésük előtt. 1944 őszén a második világháború legsötétebb napjaibannémet gyalogosok körülzárták Nyugat-Hollandiát, visszatartva így az összes élelmiszer szállítmányt. A náci ostrom kezdete után az elmúlt évtizedek egyik legkeményebb tele kezdődött. olyan hideg, hogy a csatornák vize teljesen befagyott. Hamarosan élelmiszerhiány alakult ki, és rengeteg holland élt túl mindössze napi 500 kalóriával – ami a negyede annak, amit a háború előtt fogyasztottak. Ahogy a nélkülözés hetei hónapokká dagadtak, néhányan tulipánhagymák evésére fanyalodtak. Május elejére a nemzet gondosan adagolt élelmiszerkészlete teljesen kimerült. A tömeges éhínség lehetősége is felmerült. És akkor, 1945 május 5-én az ostrom hirtelen véget ért, amikor Hollandiát felszabadították a Szövetségesek.

Az “Éhezés Tele”, ahogy később ismertté vált, közel 10 000 emberéletet követelt és további ezreket gyengített le. De a lakosság egy másik részére is hatással volt — arra a 40 000 magzatra, akik még az anyaméhben voltak az ostrom alatt. Néhány hatása a terhesség alatti hiányos táplálkozásnak azonnal megjelent a halva születések magas arányában,születési rendellenességekben, alacsony súlyban és a csecsemőhalandóságban. De más hatásokra csak évek múltán derült fény. Évtizedekkel az “Éhezés Tele” után, kutatók dokumentálták, hogy azon embereknek, akiknek az anyja az ostrom alatt volt várandósnagyobb hajlandóságuk volt az elhízásra, a cukorbetegségre és szívrendellenességekre a későbbi életük során mint azoknak, akik normális feltételek között fejlődtek. Ezen egyének születés előtti tapasztalatai a nélkülözésről úgy tűnik, számtalan módon megváltoztatták a testük működését. Magasabb vérnyomásuk van, szegényesebb koleszterinszinttel és meggyengült glükóz-toleranciával bírnak, ami a cukorbetegség egyik előfutára.

A méhbeli alultápláltság miért eredményez a későbbiekben rendellenességeket? Egy magyarázat szerint a magzatok próbálják a legjobbat kihozni egy rossz helyzetből. Ha az élelem szűkös, a tápanyagokat a kritikus szerv, az agy felé továbbítja, és megvonja a többi szervtől mint a szív és a máj. Ezáltal egy rövid időre még képes életben maradni, de ennek az árát későbbi élete során fizeti meg, amikor azok a szervek, amiktől korábban elvont,sokkal érzékenyebbekké válnak a betegségekre.

De ez még mindig csak egy része a folyamatnak. Úgy tűnik a magzatok jeleket kapnak a méh belső környezetéből, amiket így beleszőnek a saját fiziológiájukba. Felkészítik önmagukat a méh túloldalán található világgal való találkozásra. A magzat szabályozza az anyagcseréjét és egyéb fiziológiai folyamatait, felkészülve arra a környezetre, ami rá vár.Előrelátásának alapja pedig mindaz, amit az édesanyja eszik. A táplálék, amit egy terhes nő fogyaszt egy jellegzetes történetet tár fel, a bőség tündérmeséiből vagy a nélkülözés zord krónikáiból. Ez a történet rámutat olyan információkra, amiket a magzat felhasznál a teste és annak rendszerének kialakításához – az uralkodó körülményekhez való alkalmazkodás meghatározza a jövőbeli túlélését. Erősen korlátolt forrásokkal szembenézve egy kisebb méretű gyermek, csökkentett energiaszükséglettel ténylegesen jobb esélyekkel rendelkezik a felnőttkor elérésére.

Az igazi problémák akkor jönnek, mikor a várandós nő, egy bizonyos értelemben, valótlanságot állít, mikor a magzat egy szűkölködő világot vár, ennek ellenére bőségbe születik bele. Ez az, ami a holland gyerekekkel történt az “Éhezés Tele” során. Több elhízás, cukor- és szívbetegségek lett az eredmény. A szervezet, mely kapott minden kalória után felesleges kalóriák tengerében úszva találta magát a háború utáni Nyugat étkezési szokásai miatt. A világ, amelyről az anyaméhben tanultak, nem ugyanaz volt, mint a világ, amelybe megszülettek.

Egy másik történet. 2001 szeptember 11-én reggel 8:46-kor emberek tízezrei voltak a World Trade Center környékén New Yorkban – ingázók szálltak le a vonatokról, pincérnők készítették elő az asztalokat a reggeli rohamra, a brókerek már javában telefonáltak a Wall Street-en. 1700 várandós nő volt közöttük. Mikor a repülőgépek becsapódtak és a tornyok összeomlottak, ezen nők közül sokan ugyanazt a rettegést tapasztalták meg amit a többi túlélőben okozott a katasztrófa — a mindent elsöprő káosz és zűrzavar, a mérgezésgyanús por és törmelék gomolygó füstje, a szívszorító félelem az életükért.

Körülbelül egy évvel 9/11 után, kutatók vizsgálták nők egy csoportját akik várandósak voltaka World Trade Center elleni támadás átélése során. A nők gyermekeiben, akik poszt-traumás stressz szindrómában, vagy PTSD-ben szenvedtek, a várakozásoknak megfelelőena kutatók felfedeztek egy biológiai markert, ami hajlamossá tesz a PTSD-re, ez a hatás kifejezetten megjelent azokban a csecsemőkben, akik édesanyja átélte a katasztrófát a várandósság utolsó harmadában. Más szóval, a poszt-traumás stressz szindrómában szenvedő anyukák átadták egyfajta sebezhetőséget a gyermekeiknek, míg azok az anyaméhben voltak.

Fontoljuk meg a következőt: A poszt-traumás stressz szindróma egy rendkívül rossz stresszhelyzetre adott válaszként jelenik meg, borzalmas és felesleges szenvedéseket okozva áldozatainak. De gondolkodhatunk máshogy is a PTSD-ről. Ami nekünk patologikusnak tűnhet, ez valójában hasznos alkalmazkodás is lehet bizonyos körülmények között. Egy kiváltképpen veszélyes környezetben a PTSD jellegzetes megnyilvánulásai – az egyén környezetre való hiperérzékenysége, villámgyors reakciója veszélyhelyzetben –megmentheti az illető életét. Az elképzelés, hogy a PTSD kockázatának születés előtti átadása valós még csak találgatás, de igencsak megrendítőnek találom. Azt jelentheti, hogy még a születés előtt az anyák figyelmeztetik a gyermekeiket, hogy egy vad világ van odakint, azt üzenik számukra: “Legyetek óvatosak.”

Szeretném tisztázni. A magzati eredetek kutatása nem vádolja a nőket azért, ami a várandósság ideje alatt történik. Mindössze feltárja, hogyan segíthető elő jobban a következő nemzedék egészségét. Ez a fontos törekvés kell, hogy összpontosítson arra,amit a magzat tanul azalatt a kilenc hónap alatt, amit a méhben tölt. A tanulás az élet legszükségesebb tevékenysége, és korábban elkezdődik mint ahogy valaha is képzeltük.

Köszönöm.

 

http://www.ted.com/talks/annie_murphy_paul_what_we_learn_before_we_re_born#28000

Szólj hozzá!

Gyógyulás a születés traumájából

2016. augusztus 30. 15:34 - Horváth Edina

Cikk forrása: http://divany.hu/poronty/2016/05/29/gyogyulas_a_szuletes_traumajabol/

Traumatizáló lehet az anya számára a rosszul sikerült, rossz élményként megélt szülés, arról azonban sokkal kevesebbet lehet tudni, mit fog fel, mit érez és mit visz magával ezekből az élményekből a megszületett baba. Vannak elméletek, amelyek szerint a születésünk mikéntje nagy hatással van későbbi pszichés fejlődésünkre, és egy-egy magzatkori vagy születéskori trauma akár életre szóló nehézségeket is okozhat.

A svájci terapeuta, Franz Renggli elsősorban ezekkel a pre- és perinatális, azaz születés előtti és születés körüli sérülésekkel foglalkozik, terapeutaként többek között a nehéz születésből adódó későbbi pszichés zavarokat kezeli. Tapasztalatai szerint a szülési trauma hatásai ugyanúgy megfigyelhetők lehetnek kisgyerekeknél – rossz alvás, szorongások, kapcsolati zavarok képében - , mint felnőtt, sőt, idős személyeknél.

birth-photography-broward-county-home-birth.jpg

Testünk őrzi az emléket

Magzatkorunkra, születésünkre és az az követő egy-két évre tudatosan nem emlékszünk. Az idegtudósok szerint ez annak köszönhető, hogy ekkor még nem, vagy csak részben alakultak ki az explicit, azaz szavakkal kifejezhető, történeteket, adatokat tároló memóriáért felelős agyterületeink.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezek az események nyomtalanul múlnak el, létezik ugyanis egy másik memóriarendszerünk is, amely többek között a szavakba nem önthető, automatikus testi reakciókat tárolja (itt „tároljuk” a sí- , horgolás- és zongoratudásunkat például). Emellett a korai élményeink alakítják az úgynevezett vegetatív idegrendszerünk működését is – ez az a testünket is behálózó rendszer, amitől vészhelyzetben gyorsabban dobog a szívünk és megizzad a tenyerünk.

A tudományos eredmények szerint a korai (csecsemőkori) stresszhelyzetek, traumatizáció hatására vegetatív idegrendszerünk érzékenyebbé válik a stresszre, nehezebbé válik az önszabályozás, a stresszkezelés. Azaz korai élményeink – a súlyos magzatkori stressz, vagy épp a csecsemőkori elhanyagolás, bántalmazás  – mindenképpen nyomot hagynak rajtunk.

Nagyjából eddig tart a tudomány – ezen kívül pedig számos elméletalkotó és terapeuta számol be a születés körüli élmények fontosságát hangsúlyozó tapasztalatokról. Ezek nem tekinthetők tudományos tényeknek, de persze kétségkívül árnyalják a képet: ilyenek például Stanislav Grof LSD-vel folytatott kísérletei, amelynek során a rémálmokat és ijesztő hallucinációkat a születés traumájával kötötte össze.

Tényleg trauma a születés?

Renggli könyvében számos esetismertetést közöl, amelyek közös vonása, hogy a páciens valamilyen magzatkori vagy születés körüli traumatikus élményt dolgoz fel a terápiában. A terapeuta szerint ugyanis a születés a baba számára is szorongással és fájdalommal teli, sok baba számára pedig kifejezetten halálközeli élmény. Ez főként akkor fordul elő, ha valóban valami miatt nehéz, komplikált a szülés, az anya vagy a baba testi épsége veszélybe kerül, „fogós” (vákuumos) szülésvezetésre vagy sürgősségi császárra van szükség.

Renggli szerint a születés traumáját enyhíti, ha az anyuka végig kapcsolatban tud maradni a babával – lelkileg és fizikailag is, azonban az elmúlt évtizedek szülésvezetési gyakorlata gyakran épp ezzel ellentétesen hatott. A fájdalomcsillapítók, fájássegítők esetenként indokolatlan alkalmazása, a kórházi környezet, a fektetett testhelyzet nem segítette az anya „részvételét” a dologban, ráadásul legtöbbször a szülést követően egyből elvitték a babákat megvizsgálni, majd csecsemőosztályra kerültek. Szerencsére a tendencia manapság egyre inkább a baba- és anyabarát szülészetek felé mutat, ahol lehetőség nyílik legalább a szülés után összebújni a babával, ez pedig, vagyis a korai testkontaktus némiképp csökkenti a mégoly traumatikus születésélményt is.

A gyógyulás útja?

Ha valamilyen felnőttkori nehézségünk vagy tünetünk (például pánikbetegség) hátterében születési traumát sejtünk, azt sem feltárni, sem gyógyítani nem könnyű. Hiszen a pszichoterápiák többsége verbális terápia, azaz beszélgetéssel gyógyít, amire nem emlékszünk, arról pedig elég nehéz beszélgetni. A korai traumák gyógyításában valóban nagy szerepe van a non-verbális, azaz szavak nélküli terápiás formáknak, például a mozgásterápiának vagy más testtudati módszereknek.

Renggli egy részben maga által kifejlesztett, a testet, a mozgást is bevonó terápiás módszert alkalmaz, amelynek során a kliens újraélheti a magzatkori vagy születéskori traumát. Az „Utazás a méhen belüli világba és a születés idejére” workshopokon csoportos formában, érintések, testi élmények kapcsán próbálják felidézni és biztonságos környezetben újraélni a traumatizáló eseményt. Renggli tapasztalatai és a leírt esetek szerint ez gyakran régóta megoldatlan felnőttkori problémák – kapcsolati zavarok, szexuális zavarok, szorongás, pánik – megoldódásához vezethet.

videohoz_5.jpg

 

Szólj hozzá!

MAGZATKORI STRESSZOLDÁS 60% kedvezmény

2016. augusztus 25. 01:47 - Horváth Edina

60% kedvezmény

Magzatkori Stresszoldás

Bio-energetikai stresszoldó módszer, mely a magzati létben tapasztalt stresszek, kellemetlen érzések, sejt szinten rögzült negatív információk oldására alkalmas.
A dia-pozitív stressz oldó technika a belső talp éleken található "emlékező meridián" pontok kezelésével fejti ki hatását.
(egyéni kezelés felnőtteknek, kismamáknak)

JELENTKEZEM

 

60% kedvezmény részletei

A kedvezmény időtartama

2016.08.25. 03:00 - 2016.08.26. 23:59

(csak azok a jelentkezők részesülnek a kedvezményben, akik ebben az időszakban küldik el a jelentkezésüket)

FONTOS! A kedvezmény a 2. stresszoldó alkalomra érvényes.

(Tehát az első alkalom 10.000 Ft helyett MOST! 7.000 Ft-ba kerül, s ha jössz a következőre akkor 10.000 Ft helyett MOST!4.000 Ft -ot fogsz fizetni.)

Jelentkezés után e-mailben küldjük a "2. alkalom 60% kedvezmény" kupont, amit a második alkalommal be kell mutatnod!

 

honlap.jpg

Hogyan történik a Stressz oldás?


A belső talp éleken található a magzati lét idősínje, ami úgynevezett "emlékező meridián" pontokból épül fel. Ezeknek a kezelése és gyengéd érintése felszínre hozza a hozzájuk kötődő sejt szinten rögzült magzatkori emlékeket, melyek ily módon megtalálják helyüket a múltban. A test és a tudattalan felszínre engedi és kiadja magából a negatív információkat és ez által elindulnak a feldolgozási folyamatok.
A környezet felidézi az anyaméh hangulatát: puha takaróba takarózva, félhomályban, szívdobogást hallgatva, mély meditatív állapotban történik az oldás mind a két talp él kezelésével kb. 20 -20 percen át.
Kezelés közben általában békés alvás következik be, de az is előfordul, hogy az emlékezetbe feljönnek különböző emlékképek ebből az időszakból (akár szimbolikus formában) vagy testi érzetek, érzelmek is megjelenhetnek.


Kezelés után
A kezelés után lehetőség van személyes konzultáció keretében részletesen átbeszélni azokat a tapasztalatokat és saját élményeket melyek a magzati létben gyökereznek.

Jelentkezem

Kapcsolat

Horváth Edina

Prenatális és dia-pozitív Stresszoldó tréner

+ 36 30 428 74 83

Helyszín: 1076 Budapest Péterfy Sándor u. 40.  1/5  (8kapucsengő)

(Keleti pályaudvartól 5 percre)

Szólj hozzá!

Elképesztő kísérlet! Hogyan alakulnak ki a téves viselkedési minták?

2016. augusztus 14. 12:58 - Horváth Edina

 Hogyan alakulnak ki a téves viselkedési minták?

"A kísérletben az alaphelyzet a következő: öt majom be van zárva egy ketrecbe, melynek közepén egy létrát helyeztek el, ami felett jó pár banán lóg. Minden egyes alkalommal, amikor az egyik majom elindult a létrán felfele, hogy leakasszon egy banánt, a kutatók a lent tartózkodó négy majmot hideg vízzel locsolták le.

banan-majmok.jpg

Ez egy ideig így folyt, majd egyik nap, mikor az egyik társuk elindult a létrán, hogy egy banánt szerezzen, a társai visszarángatták, és ellátták a baját. Pár próbálkozás után a majmok teljesen leszoktak a banánszerzési akciójukról, és egyikőjük sem indult fel a létrán többé.

A kutatók ezután úgy döntöttek, hogy az egyik majmot kicserélik egy másikkal. Ez egyből megindult a banánok felé, de a többiek nem hagyták, és megverték. Az újonc még párszor próbálkozott, de idővel ő is megtanulta, hogy mi a szabály, még akkor is, ha nem tudta az okát, amiért a többiek nem engedik őt fel a banánokhoz.

 A kutatók még egy majmot kicseréltek, és a történet ugyanúgy megismétlődött, az először kicserélt majom is beszállt a másik megverésébe, pedig annak idején őt is jól elpüfölték a társai.

Az eset a harmadik és negyedik kicserélt majom esetében is megismétlődött. Végül pedig az ötödiket is kicserélték, így már egy állat sem volt a ketrecben, akit annak idején lelocsoltak volna hideg vízzel, de többé egy új társukat sem engedték fel a létrára.

Ha tudnánk kommunikálni velük, és megkérdeznénk tőlük, hogy mi az oka annak, hogy senki sem mehet fel a létrán, hogy levegyen egy banánt, a válaszuk feltételezhetően a következő lenne: “Nem tudjuk. A dolgok itt így mennek…"

beautiful-dream-catcher-feathers-peace-favim_com-633771.jpg

Mi ebből a tanulság?
Az, hogy a problémás helyzetek úgy generálódnak, hogy ismételsz valamit, amire már rég nincs is okod.
Tulajdonképpen sosem volt okod rá. Egyszer valaha meg volt valakinek az oka arra,hogy úgy történjenek a dolgok, ahogy történnek, viszont amikor te csinálod, akkor az már csak egy megtanult viselkedési minta, amin bármikor változtathatsz.
Megtanultad a szüleidtől, nagyszüleidtől, és hozod nemzedékeken keresztül a tanult viselkedés mintát, és már magad sem tudod miért teszed, csak teszed, mert azt gondolod, hogy így kell.
Ezek miatt a viselkedési minták miatt hiszed azt, hogy nem lehetsz sikeres, nem érezheted jól magad az életedben, ezért hiszed azt, hogy nem tudsz egyről a kettőre jutni...
Pedig nincs is okod....MÁR.
Ha lenne okod, akkor a helyén lenne a viselkedésed, és értenéd, hogy mi miért történik...nem lennének rossz érzéseid. Ahogy az első majom is tudta, hogy mért verik meg...
Ne engedd, hogy a rögzült minták visszafogjanak!
LÉPJ!
jake-olson-studios-senior-portraits-photo-13973291724nk8g.jpg

Forrás: http://filantropikum.com/

http://mindenamikineziologia.blog.hu/2016/01/05/az_ot_majom_es_a_letra_elkepeszto_kiserlet

 

Magzatkori (DIA-pozitív) Stresszoldás

A magzati létben szerzett blokkok oldása

JELENTKEZÉS ÉS RÉSZLETEK

Szólj hozzá!

A szavak ereje! A kimondott szó képes megváltoztatni a DNS szerkezetét

2016. augusztus 14. 12:57 - Horváth Edina

Grazyna Fosar és Franz Bludorf kimutatták, hogy az emberi genetikai anyag, a DNS, a szavak által befolyásolható, szerkezete megváltoztatható. Az emberi DNS-be a genetikai sebészet már belenyúlt sokszor több-kevesebb sikerrel megváltoztatva annak struktúráját.

adn.jpeg

A DNS-ről a nyugati tudomány azt tudja, hogy annak 10 százaléka az, ami tulajdonképpen a fehérje szintézisért felelős, és az emberi szervezet alapstruktúráit hozza létre. Közel 90 százalékának a funkciója máig feltérképezetlen, és ezért ezt “ballaszt DNS-nek” is nevezik. Ennek ellenére az orosz tudósok, meg vannak győződve arról, hogy a természet soha nem pazarol és annak a 90 százaléknak van valami erősen fontos jelentősége, csak a tudomány még nem érti. Így bevetették magukat azokba a tudományos munkákba, amely ennek a jelentőségét próbálja tisztázni. A genetikusak és nyelvészek közös tudományos eredményei lenyűgöző tényeket tártak fel.

Piotr Gariaev orosz biológus és biofizikus a DNS vibrációs viselkedését vizsgálta akkor, amikor az különböző frekvenciáknak volt kitéve. A felfedezés megdöbbentő. Az élő kromoszómák ugyanúgy működnek, mint egy holografikus kibernetikai rendszer. Ennek értelmében a DNS nemcsak a test felépítésében vesz részt, hanem funkcionális szerepe is van, információt képes befogadni, kibocsájtani és elraktározni.
Az élő DNS ( in vivo) reagál az emberi hang és a szavak által kiváltott rezgésekre, de a rádióhullámokra is, ha megfelelő frekvenciatartományba esnek. Itt van a tudományos magyarázata annak, hogy miért annyira hatásosak azok a technikák, amelyek pozitív állításokat használnak, mint: az agykontroll, pozitív gondolkodás, autogén tréning, vagy azok az energetikai technikák, amelyek által megfelelő vibrációkat csatornázza az emberi test.

A gyógyító szó

Az orosz nyelvészek szerepe elengedhetetlen volt a titok feltárásához. Ők jöttek rá, hogy a DNS azon 90 százaléka, amit ballaszt DNS-nek képzeltek a nyugati tudósok, valójában egy olyan struktúrát mutat, amelyben ugyanaz a rendszerelmélet és szabályok érvényesek, mint a nyelvekben ( szintaktika és szemantika). Sok korrelációt fedeztek fel a emberi örökítő anyag és az emberi nyelv struktúrája között. Ezzel bizonyították, azt hogy az emberi nyelv nem véletlenszerűen, hanem az emberi DNS szerkezetének megfelelően és abból adódóan alakult ki. A DNS alkalikus molekulái ugyanazoknak a szabályoknak engedelmeskednek, amelyek hasonlóak a nyelvtani szabályokhoz.

Ezeréves tudás előtt kell fejet hajtani a tudománynak

Ennek a tudásnak a tükrében körvonalazódik tehát az, ha a DNS és a nyelv struktúrája azonos, akkor a szavak által hatni tudunk a genetikai állományra.

A spirituális tanítók évezredek óta ismerték és tudták ezt a titkot és többek között a szavak erejét használták a tanításra az emberek tudatosítására és végül azok testi-lelki gyógyítására. Gondolj csak arra, amikor valaki őszinte szavakat mond ki, mély gondolatokat, Univerzális igazságokat, hálát vagy köszönetet nyilvánít, ki a tested azonnal reagál és libabőrös leszel. Ugyanez történik ilyenkor a genetikai állományod is érti, és azonnal feldolgozza az információt és igyekszik egyensúlyi állapotot létrehozni.

Mint fent úgy lent – írta Hermész a Smaragdtáblára, magasra téve a mércét évezredekkel ezelőtt. A tudomány is lassan beért ennek a bölcsességnek a megfejtésére és megértjük, hogy a DNS valójában a makro és mikrokozmosz információ befogója, hordozója és továbbítója az emberi tudat fele. Így valójában már csak azt kell megtanulni, hogy hogyan és mi az, amit a tudatunk fele továbbítsunk.

A legjobb csatorna az, amikor az ember egy nyugodt, békés állapotban van. Ilyenkor a legreceptívebb a tudat. Erre nagyon alkalmasak a relaxációs technikák, autogén tréning, meditáció stb. A stressz az gyengíti a csatornát és eltorzítja az információt. Így nem megfelelő információ jut el a DNS-hez, ami károsodhat vagy mutálódhat és a tudat is zavart lesz.

adn_1.jpg
Nem véletlenül mondjuk azt, hogy az egész lényünket az határozza meg hogy milyen a világnézetünk, a gondolkodásunk az Univerzummal való kapcsolatunk. Ez egyféle hiper kommunikáció, amelyet a természet a rendelkezésünkre bocsájtott az idők kezdete óta. A modern ember azonban nincs ennek tudatában és nem használja az intuícióját és ezeket a csatornáit.

A tudomány tükrében és az évezredes spirituális tanítások mentén elmondható, hogy a szavaknak ereje van. Építeni és rombolni is tudnak. A hiteles igaz szó, ami szívből jön, és ennek is gyógyító ereje van.

Forrás: Arany gondolatok

http://www.hirmagazin.eu/a-szavaknak-sulya-van-a-kimondott-szo-kepes-megvaltoztatni-a-dns-szerkezetet

 

Magzatkori (DIA-pozitív) Stresszoldás

A magzati létben szerzett blokkok oldása

JELENTKEZÉS ÉS RÉSZLETEK

Szólj hozzá!

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu